21. februar 2011 - Bilavisen

Smartphones i bilen
Med de rette applikationer til din smartphone kan livet blive lidt lettere.

En smartphone applikation 'Trafikken' gør det let at overskue trafiksituationen, inden man kører fra arbejde.

Bilavisen 
Smartphones letter livet i bilen
Smartphones er for alvor rykket ud i trafikken. I takt med at antallet af telefoner som Apples Iphone og de mange nye med android-styresystem, som eksempelvis HTC stiger, bliver der også mange flere muligheder for, at du som bilist kan få en lettere hverdag. Mange af de applikationer, som kan hentes til mobiltelefonerne har nemlig masser af praksis anvendelighed.

De helt jordnære giver overblik over benzinpriserne, Trafikken siger noget om vejsituationen (men dog foreløbig kun til Iphone, selv om Vejdirektoratet arbejder på en androidversion) eller DMI, der fortæller om vejret. Andre kan være 'Take me to my car', der markerer, hvor du har parkeret din bil, så du rent faktisk også kan finde den igen via gps-enheden, som er indbygget i en smartphone, eller Car Tools, der fortæller om bilens reelle fart og acceleration.

Masser nye for bilisterne
John G. Pedersen, der er chefredaktør på Mobilsiden.dk., er ikke i tvivl om, at der med de mange applikationer åbner sig nye muligheder for bilisterne.
"Der er rigtig mange informationer, som man nu har lige ved hånden. Hvis du for eksempel skal køre fra Sjælland til Jylland og vil tjekke trafiksituationen, behøver man ikke længere at skulle tænde sin computer, men kan tjekke det på telefonen. Det giver nye perspektiver, siger John G. Pedersen.

Allerede i dag findes der sammenlagt mange tusinde applikationer, og antallet ventes bare at vokse og vokse. Foreløbig er der flest til Iphones, der hentes gennem App Store, og væsentligt færre til androider på Android Market. Men tallet for sidstnævnte ventes at stige kraftigt. Det gælder også apps fra Ovi Store, der retter sig mod Nokia smartphones. Og der er mere på vej. Et dansk firma har således netop lanceret apps’en 'Anti Sleep Pilot', som skal forhindre at man falder i søvn bag rattet.

Mange muligheder
Apps’ene kan deles op i de gratis og de, som der skal betales for. Typisk er betalingsapplikationer en smule mere raffinerede. Men det kan sagtens være, at de gratis passer til ens behov. I smartphone-verdenen er det ofte anbefalinger fra venner og bekendte, som afgør, hvad man installerer.

Nogle af de mere kostbare apps er navigationsprogrammerne. I dag har alle nye android-mobiler installeret det gratis program Google Maps for mobile, som fungerer ganske godt, i hvert fald i Danmark.

Hvis man skal til udlandet, vil der umiddelbart være mere ræson i at købe et af de mere professionelle applikations-programmer som TomTom til Iphone eller Mobile Navigator fra Navigon. Ellers kan man nemlig risikere at få nogle dyre regninger til datatrafik i udlandet, da Google Maps kører over nettet, mens de andre, som har flere features, virker som et almindeligt navigationsanlæg, når kortene først er downloadet.

En mellemvej er Ovi Maps, der findes på alle Nokia telefoner. På længere stræk er det dig at foretrække at bruge et rigtigt navigationsanlæg, der typisk også har en større og mere regulær skærm.
"Du ved ikke, hvordan din telefon reagerer, hvis den har virket som navigation nonstop i ni timer. Og hvad nu, hvis den ringer samtidig med, at du er på vej ud ad en motorvejsafkørsel", spørger John G. Pedersen.
På telefonen vil navigationen samtidig også være et blandt flere programmer, der kører. Og hvis den går helt ned, kan det give problemer.

Masser af muligheder
Iphones eller android-baserede mobiltelefoner er i princippet små computere. På app Store eller Android marked kan der hentes applikationer. Nokia har et andet styresystem, hertil hentes Apps’ene fra Ovi Market. Der bringersher et par af de relevante, men der er mange flere og ofte ens apps, der kan det samme. Nogle er gratis, mens andre koster et beskedent beløb.

Fakta
De, som vil sikre de små computere, som telefonerne jo er, kan installere sikkerhedsprogrammer, som vi kender fra PC'er. Her lyder rådet på at gå efter sikre kendte udbydere som F-Secure, Symantec eller Norton.

Det er ikke primært for at sikre sig mod virus, men i lige så høj grad for at kunne blokere sin telefon, hvis den bliver stjålet. John G. Pedersen anbefaler i det hele taget at sikre sin smartphone med en adgangskode, som skal tastes ind hver gang, man bruger den. Simpelthen fordi telefonerne i dag indeholder så mange personlige oplysninger. Og det er let for uvedkommende at lægge uønskede programmer ind eller bruge telefonen i ens navn, hvis den for eksempel efterlades ubeskyttet på et cafébord.