21. februar 2011 - Business Danmark
|
|
|
Undersøgelsen fra Interresearch viser at dobbelt så mange mænd som kvinder kører alkoholpåvirket.
|
Business Danmark
Undersøgelse blandt 1.076 bilister
Helt præcis har 11 pct. af de arbejdende danskere mellem 18-65 år har kørt spritkørsel mindst en gang siden 2008. Men det reelle antal spritbilister frygtes væsentlig højere, lyder vurderingen fra Business Danmark
"Det er rystende, at mere end hver tiende har kørt med for meget sprit i blodet. Men vi ser formentlig kun toppen af isbjerget. Folk undervurderer nemlig tit, hvor meget alkohol forringer deres evne til at køre bil, og dermed gør de sig bedre end de i virkeligheden er", siger Lars Bundgaard, trafikpolitiskformand i Business Danmark.
På baggrund af egne beregninger skønner Business Danmark lidt konservativt, at mindst 250.000 erhvervsaktive danskere har kørt med for meget sprit i blodet siden 2008. Hertil kommer landets mange studerende, pensionister eller arbejdsløse, som ikke er medregnet.
Lejlighedsvise spritbilister
Ifølge undersøgelsen fra Interresearch hævder syv ud af otte spritbilister, at de højest har kørt beruset 1-2 gange de seneste tre år. Business Danmark efterlyser nu en ny trafiksikkerhedsstrategi, så man får stoppet denne store gruppe af lejlighedsvise spritbilister, som skaber usikkerhed i trafikken og svækker arbejdsmiljøet for de mange danskere, som har landevejene som arbejdsplads.
"Danskerne ved udmærket at kørsel og alkohol er en dårlig cocktail, men mikser det alligevel. Så det er ikke viden, der mangler. Jeg vil derfor foreslå alkolås som standardudstyr i alle nye biler fra 2015. Det vil reducere antallet af trafikdræbte og give bilisterne tryghed for at bilen ikke starter, hvis man har drukket for meget", siger Lars Bundgaard.
Det er ifølge undersøgelsen rigtig svært at holde selvjustits, når det gælder spritkørsel. Især blandt yngre bilister. De synes, at det kan være svært at blande sig, hvis en fuld kammerat sætter sig bag rattet. En tredjedel under 30 år har inden for de seneste fem år undladt at stoppe en alkoholpåvirket i at køre bil, hvilket er tre gange oftere end for gruppen af ældre bilister over 60 år.
Endelig viser undersøgelsen, at dobbelt så mange mænd kører alkoholpåvirket i forhold til kvinder. Undersøgelsen er lavet af Interresearch blandt et repræsentativt udsnit af erhvervsaktive danskere med kørekort i alderen 18-65 år.
|