8. juli 2010 - Forbrugerombudsmanden

Leasingtilbud kræves præcise
Prisoplysninger ved privatleasing skal omfatte alle udgifter for leasingperioden

Forbrugerombudsmanden ønsker klarhed i leasingtilbud

Forbrugerombudsmanden
Ved markedsføring af privatleasing af biler skal leasingselskaberne klart og tydeligt oplyse om de samlede omkostninger, som forbrugeren skal betale i leasingperioden

Præcision fra Forbrugerombudsmanden
Dette følger af en præcision fra Forbrugerombudsmanden over for et leasingselskab, der på sin hjemmeside ikke tilstrækkelig tydeligt oplyste om den fulde pris, som forbrugeren skulle betale i den markedsførte periode.

På selskabets hjemmeside kunne man i en prisliste i oversigtsform se, hvad det kostede at lease forskellige biler pr. måned i de tre år leasingperioden varede. Men længere nede på siden fremgik det, at der udover det månedlige beløb yderligere skulle betales en engangsydelse på 20.000 kr. Det fandt en forbruger vildledende og kontaktede derfor
Forbrugerombudsmanden.

Markedsføringslovens §13 kræver præcise oplysninger
Forbrugerombudsmanden skrev til selskabet og oplyste, at prisoplysningsreglerne i markedsføringslovens § 13 kræver, at erhvervsdrivende oplyser den samlede pris for en ydelse inkl. alle omkostninger og udgifter. Det er ikke et krav, at engangsydelsen skal indregnes i den månedlige pris, men leasingselskabet skulle i umiddelbar tilknytning til oplysningen om månedsprisen og ligeså tydeligt oplyse den samlede pris for ydelsen i den markedsførte periode, der typisk er tre år ved billeasing til private.

På grund af billeasingaftales karakter af en totalløsning fandt Forbrugerombudsmanden desuden, at der i tilknytning til oplysningen om den samlede totalpris - fx i en fodnote - skulle afgives præciserende oplysninger om, hvilke ydelser der er, henholdsvis ikke er indregnet i totalprisen.

Det oplyses typisk, at en leasingaftale indbefatter fx en serviceaftale og eventuelt benzinkort, og det bør efter Forbrugerombudsmandens opfattelse derfor ligeledes oplyses, at prisen ikke indbefatter grøn ejerafgift og forsikring. I modsat fald kan det være i strid med markedsføringslovens § 3 om udeladelse af vildledende oplysninger.