Handelsguide - Bilpriser.dk

Hvordan monterer jeg et glassoltag i bilen?

Af ask-alex.dk
Et soltag med glasluge er en dejlig forbedring, som kan foretages i størstedelen af de biler, der kører rundt på vejene i dag. Det er ikke den mest simple opgave, men det bør ikke afholde dig fra at give dig i kast med arbejdet. Med det rette værktøj og omhyggelighed kan du få et godt resultat.

Du skal bruge:

  • Målebånd
  • Boremaskine
  • Bor
  • Skruetrækker
  • Pladesaks
  • Grundmaling
  • Lakstift
  • Pensel
  • Tætningsmasse
  • Arbejdshandsker
  • Fil
1. Forberedelse:
Som regel kræver montering af soltag ikke godkendelse fra Statens Bilinspektion, men rådfør dig med forhandleren. Spørg ham også om, hvilken type soltag der passer bedst til netop din bil. Vær forberedt på, at du muligvis skal flytte kabinens loftsbelysning, og at du kan komme i karambolage med tagets afstivninger. Læs desuden brugsanvisningen grundigt, inden du går i gang.

2. Først skal du finde ud af, hvor i taget afstivningerne sidder. Disse afstivninger er vigtige for bilens sikkerhed, da de er en del af den bærende konstruktion på mange moderne biler. De må derfor ikke fjernes helt, men skal om nødvendigt flyttes.

3. Hold den medfølgende soltagsskabelon op mod loftsbeklædningen. Afstanden mellem skabelonens forkant og de opklappede solskærme skal være mindst to fingerbredder. Føl så bagud på beklædningen, indtil du mærker en afstivning.

4. Hvis soltaget kommer i konflikt med afstivningen, skal du undersøge, om de er skruet på og dermed flytbare. Dette gøres ved at fjerne alt, hvad der sidder i kanten af loftsbeklædningen, så denne kan løsnes eller tages af. Afmonter derfor loftsbelysningen samt tætningslisterne over dørene i begge sider. Stik hånden ind under loftsbeklædningen, og mærk efter, om stiverne er skruet på.

5. Er du i tvivl om soltagets nøjagtige placering, kan du bore et lille hul præcist i midten af skabelonen, dvs. i diagonalernes skæringspunkt. Hold derefter skabelonen op mod loftet, så den sidder der, hvor du mener, soltaget skal sidde.


6. Pres en skruetrækker gennem hullet i skabelonen og op i taget, så der kommer en lille bule. Læg derefter skabelonen op på taget med hullet lige over den fremkomne bule. Ud fra dette midterpunkt kan skabelonen placeres præcist i midten ved at måle afstandene til tagets kanter. Nu kan du mærke af til monteringen.



7. Inden du påbegynder selve udskæringen i taget, vil det være en god idé at sætte afdækningstape hele vejen rundt langs afmærkningen, så du ikke laver ridser under arbejdet.

8. Under udskæringen skal du være opmærksom på evt. ledninger til loftsbelysningen. Pas også på, at du ikke ødelægger loftsbeklædningen ud over hullets størrelse. Der skal være mindst to cm hele vejen rundt, så den kan spændes ordentligt ud.


9. Start med at bore et stort hul i midten af taget. Derfra klipper du ud langs afmærkningen med en pladesaks. Hvis du når til en afstivning, klipper du den over i kanterne og trækker derefter enderne ud. Evt. holdere skæres over med en kniv.





10. Se den skårne kant efter for lim- eller isolationsrester, og fjern disse. Tag arbejdshandsker på, og før hånden langs hele kanten. Ujævnheder skal files til, så soltagets ramme kan sidde ordentligt og ikke mindst tæt.





11. Kanterne i hullet skal behandles, da metallet nu er blottet. Giv dem lidt grundmaling, og når den er tør, påfører du lak, enten med en lakstift eller med en lille pensel.

12. Når lakken er tørret, sættes soltagets underramme på plads. Yderrammen tætnes med den skumgummiliste, som fulgte med soltaget. Derefter påføres et lag tætningsmasse langs kanten, så der ikke kan komme regnvand ind.

13. Yderrammen trykkes forsigtigt på plads udefra. Træk loftsbeklædningen til side, så du kan komme til at skrue de to under- og yderrammen sammen. Krydsspænd skruerne, og start med den midterste skrue på den længste side af rammen. Hvis der presses tætningsmasse ud på taget, når du spænder skruerne, skal det fjernes med det samme.

14. Først nu skærer du loftsbeklædningen endelig til. Husk to cm overskud hele vejen rundt. Monter loftslys og dørenes tætningslister. Til sidst strammer du beklædningen op og presser den op i rammen med en stump genstand, som ikke prikker huller.

15. Er der lidt overskydende beklædning, du ikke kan få plads til, trækker du den bare lidt ud igen og skærer et stykke mere af. Monter pyntelisten, så overgangen mellem tag og ramme ikke ses. Til sidst sætter du glaslugen i.

Karosseriområdets forfatter
Hos ask-alex.dk kan du finde svar på spørgsmål om alt mellem himmel og jord: biler, både, stueplanter og meget andet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.