• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
31. december 2009 - FDM

Mange fejl på vinterbiler

FDM: Mange biler kører rundt med alvorlige fejl i den farlige vintertid.

Dårlige lygter og slidte bremser - der er fejl på mange vinterbiler. Dårlige lygter og slidte bremser - der er fejl på mange vinterbiler.

FDM
Vinterbiler med fejl
Mange kører uden at ane det rundt med fejl på lygter og bremser og mindre fejl, der har betydning for bilens levetid. Det viser en statistik af 5.000 biler, der har gennemgået en vedligeholdelsestest hos FDM. I gennemsnit har hver bil seks fejl, og langt størstedelen af fejlene fordeler sig på motor, lys og bremser.

Fejl på lygterne kritisk i de mørke vintermåneder
”Fejl på lygterne er særlig problematisk om vinteren, hvor det er mørkere i flere timer. Der kan let opstå farlige situationer, fordi andre trafikanter enten ikke kan se én eller bliver blændet pga. lygtefejl,” siger afdelingsleder i FDM tekniske rådgivning Jørgen Jørgensen

Hver 5. bil har fejl på bremserne

Godt en tredjedel (28,9 pct.) af de testede biler havde fejl på hovedlyset, men også bremserne havde mange fejl. Hver femte skulle have skiftet bremsevæske (20,9 pct.) eller havde fejl på bremseskiverne som enten var nedslidte eller havde rustangreb (18, 9 pct.). Alt sammen fejl der kan gøre bremserne mere eller mindre virkningsløse. Hver femte bil havde desuden fejl på motoren, hvor langt de fleste fejl havde miljømæssig betydning.

Nogle af fejlene er svære at opdage selv
”Det er uklogt at spare på vedligeholdelsesomkostningerne når krisen kradser. Vil man både køre sikkert og undgå irriterende overraskelser i vintervejret, så bør bilen gennemgå et vintertjek med fokus på bilens generelle tilstand, og hvad der skal holdes særlig øje med. Mange af de fejl som FDMs testecentre har konstateret i forbindelse med vedligeholdelsestest er stort set umulig for en almindelig bilist at tjekke, men fejlene kan få konsekvenser for bilens levetid,” siger Jørgen Jørgensen.
Han understreger, at det især gælder biler der har nået synsalderen, da de fleste skavanker som rust og fejl i de elektriske systemer begynder at vise sig på bilerne, når de passerer de fire år.

De farligste vinterfejl på bilen:


• Dækmønsteret. Er dækkene for nedslidte, har bilen ikke et ordentligt vejrgreb og kan derfor ikke stå fast.
• Bremserne. Er bremserne ikke i orden, kan det medføre livsfarlige situationer.
• Lygter. Lygter, der blænder pga. fejljustering eller ikke virker kan skabe farlige situationer i trafikken.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.