• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. december 2009 - DELTA

Laver lyd til elbiler

Lydløse elbiler kan være farlige i trafikken. Det gør danske DELTA noget ved.

En elbil som Mitsubishi iMiev kan være farlig - på grund af manglende støj. En elbil som Mitsubishi iMiev kan være farlig - på grund af manglende støj.

DELTA
Tavse biler er farlige
Umiddelbart lyder det tillokkende, at trafikstøjen fra vores veje bliver reduceret, når elbilerne for alvor gøres deres indtog. Elbiler er nemlig lydløse, i hvert fald indtil hastigheden når 25-30 km/t. Men når medtrafikanter ikke kan høre, at en bil nærmer sig, kan den manglende lyd blive et alvorligt problem for trafiksikkerheden.

Fodgængere træder lige ud foran elbilerne
"Når man kører i elbil, oplever man jævnligt, at medtrafikanter, typisk forgængere og cyklister, træder eller kører lige ud foran bilen, fordi de simpelthen ikke har hørt den. Så man skal finde en måde at udstyre elbilerne med en lyd, som på den ene side advarer om, at den nærmer sig, men på den anden side ikke virker generende eller støjende", siger Torben Holm Pedersen, lydspecialist i DELTAs lydlaboratorium..

Arbejder på standarder for motorlyde
Hos DELTA har man flere års erfaring med at hjælpe virksomheder, når de skal udvikle specifikke lyde til forskellige typer produkter, hvor lyd spiller en vigtig rolle for sikkerhed eller funktionalitet. Nu ser DELTA en opgave for både bilproducenter og myndigheder i at finde nogle standarder for elbilers ”motorlyde”, så trafiksikkerheden øges - uden lydkaos.

DELTA er med på klimakonferencen

Under FN’s klimakonference i København vil konferencens deltagere blive kørt rundt i elbiler, og i den forbindelse præsenterer DELTA en række forslag til, hvordan en elbil skal lyde. Udvælgelsen af lyde er sket via DELTAs internetværktøj SenseLabOnline, hvor en gruppe personer har vurderet en række forslag fra lyddesignere, og ud fra panelets bedømmelse har DELTA udvalgt de lyde, som vil blive præsenteret under klimakonferencen.

Vil inddrage almindelige borgere
"DELTA inddrager altid vurderinger fra de kommende brugere, når vi skal hjælpe virksomheder med at udvikle de rigtige lyde til deres produkter. Når det gælder billyde, som skal bidrage til bedre trafiksikkerhed, er det oplagt vigtigt, at man inddrager almindelige borgere. Det er jo dem, der færdes i trafikken", siger Torben Holm Pedersen.

Læs evt. mere her: www.madebydelta.com
Fik du også læst Klimabilsanalysen ?

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.