• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. februar 2009 - SKAT og DAF

Brugtsalget 20 pct. ned

Brugtbilforhandlerne reddet af eksport

Folk beholder deres brugte bil i stedet for at købe ny eller ny brugt. Folk beholder deres brugte bil i stedet for at købe ny eller ny brugt.

Af Finn Arne Hansen, Bilpriser.dk
Brugtbilsalget faldet 20 pct.
Mens antallet af nyindregistrerede personbiler er faldet med 46 pct. i januar 2009 i forhold til januar 2008, så ser det bedre ud på brugtbilfronten. Ifølge Digitalt Motorregister hos SKAT er der i januar i år sket 49.318 ejer/brugerskifter plus genindregistreringer. I samme måned i 2008 var tallet 57.758. Umiddelbart liger det et beskedent fald i brugtbilsalget på 14,6 procent. Men tallet er ikke rigtigt, mener Dansk Automobilforhandler Forening, DAF.

Faldet skyldes det faldende salg af nye biler
"Jeg kan godt genkende, at det ligger i det lag. Men opgørelsesmetoden fortæller ikke hele sandheden. Faldet er nærmere 20 procent", siger Preben Kjær, adm. direktør hos DAF.
Det er det faldende nybilssalg, der har bremset brugtbilsalget:
"Når folk ikke køber ny bil, så bliver der heller ikke givet en brugt bil i bytte. Folk kører i stedet videre i den gamle", forklarer han.
At brugtbilsalget trods alt ikke er gået helt i sort, skyldes eksporten:
"Man får kun 85 procent af restafgiften retur ved eksport, men det kan alligevel være en god idé, når priserne falder 20 procent", påpeger han.
Han peger her på det samme forhold, som Bilpriser.dk ofte har nævnt: At SKAT hele tiden er bagefter prisudviklingen, når de skal udbetale eksportgodtgørelse.
At Rusland netop har forhøjet toldsatserne på brugte importbiler drastisk, ødelægger ikke bileksporten, mener han:
"Så finder forhandlerne nogle andre lande at eksportere til", mener han.

Prisfald på cirka 20 procent i 2008
De 20 procent er ikke grebet ud af luften. Det er cirka det fald, der har været på brugtbilmarkedet i 2008 - og det meste af prisfaldet fandt især sted i 4. kvartal, oplyser han.
"Og jeg er bange for, at vi ikke har set det sidste endnu. Leasingselskaberne er endnu ikke færdige med at sælge ud af de brugte leasingbiler, de har fået tilbage. Vi har kun set toppen af isbjerget", frygter Preben Kjær.
Han tør godt spå om, hvornår der kommer gang i brugtbilsalget igen:
"Når der kommer gang i salget af nye biler!"

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.