• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
3. november 2008 - AAU

Dansk bil på el og sprit

Nordjyske forskere præsenterer i dag banebrydende elbil med metanol-forstærkning

Sådanne brændselsceller kan omdanne metanol til el. Foto: Aalborg Universitet. Sådanne brændselsceller kan omdanne metanol til el. Foto: Aalborg Universitet.

Bilpriser.dk
Dansk teknologi kan skabe grøn bil-revolution. Industri og forskning i Nordjylland er klar med et unikt koncept, der med metanol og brændselscelle-teknologi kan gøre bilismen miljøvenlig – uden de ulemper, som biler på alternativ energi hidtil har haft. Verdensnyheden præsenteres i dag mandag under EnergiUgen i Frederikshavn.

Energibyen Frederikshavn vil være fuldt ud forsynet med vedvarende energi i 2015, og denne ambition har blandt andet givet grobund for et stærkt samarbejde med Aalborg Universitet (AAU) og erhvervslivet. I næste uge kan Energibyen sammen med virksomheden SerEnergy præsentere en reel verdensnyhed i form af et nyt koncept, der med metanol og avanceret brændselscelle-teknologi kan gøre bilismen miljøvenlig.

Arbejdet med at kombinere el-biler, brændselscelleteknologi og metanol er forsøgt andre steder i verden, men med SerEnergys nye højtemperatur-PEM-brændselscelle får konceptet en hidtil uset virkningsgrad, som gør det unikt i sammenligning med de tidligere forsøg. Når det nye koncept er implementeret i en bil, vil både energiforbrug og brændstofudgifter være halveret i forhold til en tilsvarende benzinbil. Konceptet er udviklet i samarbejde med Institut for Energiteknik på AAU med støtte fra Vækstforum for Nordjylland samt Energistyrelsens EFP-program under Nordjysk H2FC Center.

"Der er mange fordele ved elbiler, men hidtil har de ikke kunnet køre særligt langt på en opladning. Men med vores nye koncept kan bilen ved hjælp af en brændselscelle lade sig selv op undervejs. Den nye brændselscelle kører på metanol, som kan produceres ud fra alle kendte energiformer, og da det er en væske, vil man let kunne vil tanke det på en almindelig tankstation", forklarer direktør Anders Korsgaard fra SerEnergy.

Han påpeger, at det nye koncept forener de gode ting fra batteri- og rændselscelleteknologier.
AAU har i flere år eksperimenteret med biler og vedvarende energi, og det var netop forhenværende forskere fra Institut for Energiteknik, der for to år siden etablerede SerEnergy. Når Energibyen Frederikshavn fra 3. til 5. november afholder EnergiUge med temaet ’Bæredygtig Transport’, er parterne klar til at præsentere det banebrydende koncept, der for alvor kan bringe den vedvarende energi ind i bilismen.

"Vores vision er jo at omstille både det private og offentlige energiforbrug i Frederikshavn til vedvarende energi. På den måde overhaler vores planer alt det, som regeringen stiler mod på landsplan. I september 2009 åbner vi vores første grønne tankstation, hvor borgerne og hjemmeplejen kan tanke bifuelbiler med biomethan, og samarbejdet med SerEnergy om den
revolutionerende brændselscelleteknologi er et stort skridt i retningen mod at blive 100 procent vedvarende energiby", siger Mikael Kau, direktør for Energibyen.

Konceptet fra SerEnergy, udviklet sammen med Lithium Balance, vil blandt andet bestå af en tank med metanol og en form for katalysator, der i bilen laver metanolen om til en brintholdig gas, der kan bruges som brændstof. Via brændselscellen produceres el, og fordi udgangspunktet for hele processen er biomasse, der kan produceres af mange forskellige produkter, vil landbruget blive leverandør af den bæredygtige løsning. For at realisere Energibyen Frederikshavns overordnede målsætning om at omlægge til 100 procent vedvarende energi foretager professor i energiplanlægning Henrik Lund, AAU, de nødvendige beregninger. Ca. en tredjedel vil komme fra vindenergi, en anden tredjedel fra energiudvindelse af affald, og den sidste tredjedel fra biomasse, hvor man anvender gylle i stedet for fødevarekonkurrerende brændstof. 

Konceptet for den nye revolutionerende brændselscelleteknologi kan opleves til den officielle åbning af EnergiUgen i dag mandag den 3. november kl. 14 eller til Borgernes Dag tirsdag den 4. november kl. 14. Udstillingen finder sted på MARTEC og EUC Nord, Hånbækvej 50-54, Frederikshavn.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.